Het is belangrijk dat je je website zelf goed onderhoudt om te vermijden dat deze te zwaar wordt en de laadtijd te hoog is. Hiervoor kan je onderstaande tips volgen.


 1. Bestanden online laten comprimeren vóór je deze gebruikt op de website

 2. Ongebruikte of onnodige afbeeldingen verwijderen

 3. Het aantal afbeeldingen per pagina beperken

 4. Zware bestanden extern hosten

 5. Andere tips 
Bestanden online laten comprimeren vóór je deze gebruikt op de website


Afbeeldingen kan je snel online laten comprimeren waarbij je enkel hoeft je bestanden te selecteren op je computer. De website biedt jou dan de gecomprimeerde versie aan die je kan downloaden en gebruiken op je website.


Voor afbeeldingen: tinypng.com

Voor PDF-bestanden: smallpdf.com


Ongebruikte of onnodige afbeeldingen verwijderen


 1. Login op je website

 2. Ga naar "Media". Je kan hier alle bestanden terugvinden die ooit zijn opgeladen op je website.

 3. Als je merkt dat er bestanden zijn die je niet meer nodig hebt, kan je deze best verwijderen. Dat kan je door op het bestand te klikken en in het nieuwe venster nog eens te klikken op "Permanent verwijderen".


Het aantal afbeeldingen per pagina beperken


Omdat je je website niet te zwaar wilt maken en je bezoeker waarschijnlijk niet door de hele pagina zal scrollen raden we aan om maximaal 20 (gecomprimeerde) foto’s per pagina te gebruiken. Geen zorgen als je er toch meer wilt plaatsen, maar probeer deze foto's dan te comprimeren of te herschalen.


Zware bestanden extern hosten


Indien je merkt dat het geen optie is om afbeeldingen of andere bestanden te verwijderen, kan je deze ook altijd extern hosten.

Er wordt tegenwoordig vaker gebruik gemaakt van social media (Facebook, YouTube, Instagram, etc.) of cloud-oplossingen zoals Dropbox of Google Drive. Deze kanalen bieden de mogelijkheid aan om snel en makkelijk inhoud te integreren op je website.


Als je hierover meer informatie wil kan je ons altijd mailen of bellen.


Andere tips


 • Hou steeds rekening met mobiele bezoekers. Deze gebruikers maken gemiddeld 50% uit van het totaal aantal bezoekers op je website.

 • Ga voor kwaliteit over kwantiteit

 • Vermijd het opladen van dezelfde of te gelijkaardige afbeeldingen. Laad enkel afbeeldingen op die relevant zijn voor je bezoeker.